Notes on निवेदन | Grade 8 > Nepali > निबेदन | KULLABS.COM

निवेदन

Notes, Exercises, Videos, Tests and Things to Remember on निवेदन

Please scroll down to get to the study materials.

Registration open for Special Scholarships

  • Note
  • Things to remember

 

उत्तर भन :

१ )यो निबेदन कहिले लेखीएको हो ?

उत्तर – यो निबेदन २०७१/ १०/०१ मा लेखीएको हो |

२)सूचना कुन पत्रिकामा प्रकाशन भएको थियो ?

उत्तर – सूचना गोरखापत्र पत्रिकामाप्रकाशन भएको थियो निवेदन|

३)यो निवेदन कसले कसलाई लेखेको हो ?

उत्तर – यो निवेदन आदर्श उच्च माध्यमिक विद्यालय, दिगमकोट, गुल्मीस्थित कक्षा ८ मा अध्ययनरत छात्रा तुलसा विश्वकर्मीले प्रधानाध्यापकलाई लेखेको हो |

४)कविता प्रतियोगितामा कसको सम्मान गरिएको थियो ?

उत्तर – कविता प्रतियोगिता नेपालको प्रजातान्त्रिक आन्दोलन अविस्मरणीय योगदान दिएका सहिदहरुको सम्मानमा गरिएको रहेछ |

५)कविता प्रतियोगिताको आयोजना कसले गरेको रहेछ ?

उत्तर - कविता प्रतियोगिताको आयोजना नेपाल प्रज्ञाप्रतिष्ठान, कमलादी, काठमान्डौले गरेको रहेछ |

६)निवेदनले कविता प्रतियोगितामा भाग लिन चाहनुको कारण के हो ?

उत्तर – निवेदकले कविता प्रतियोगितामा भाग लिन चाहनुको कारण राष्ट्रिय स्तरको प्रतियोगीतामा विद्यार्थीका रुपमा सहभागी भइ पुरस्कार प्राप्त गर्नु हो |

 

२. तलको दिइएको निवेदनको ढांचाअनुसार छुट्टै एउटा निवेदन तयार पार :

मिति.......

सम्बोधन........

कार्यालयको नाम र ठेगाना ........

विषय..........

निवेदनको नाम............

ठेगाना.........

   मिति :२०७३/३/२१

श्रीमान् प्रधानाध्यापक,

भानु उच्च माध्यमिक विद्यालय,

लक्ष्मीपुर झापा |

 

             विषय  :  सिफारिस पाउं |

महोदय,

 

प्रस्तुत विषयमा कान्तिपुर दैनिकमा प्रकाशित सूचना अनुसार जिल्ला शिक्षा कार्यालय, चन्द्रगडी झापाको आयोजनामा जिल्ला स्तरीय हाजिरी जबाफ प्रतियोगिता आयोजना गरेको रहेछ | त्यस प्रतियोगितामा सहभागी हुनका लागि आफुले पढ्दै गरेको विद्यालयको सिफारिस आवश्यक पर्दोरहेछ |

म यस विद्यालयको एक मिहिनेती, जेहेन्दार तथा नियमित छात्रा हुँ | म यस विद्यालयद्रारा संचालित विविध अतिरिक्त क्रियाकलापमा सहभागी भइ पुरस्कार पनि प्राप्त गर्दै आइरहेको छु | विगतमा जिल्ला शिक्षा कार्यालयले आयोजना गरेको जिल्ला स्तरीय वादविवाद, कविता, आदि जस्ता प्रतियोगितामा समेत प्रथम भई पुरस्कार गरेको कुरा यहाँहरुलाई अवगत नै छ |

अत : मिति २०७३/ ३/ २७ देखि संचालन हुने जिल्लास्तरीय हाजिरी जबाफ प्रतियोगिता सहभागिता भएर प्रतिभा प्रस्तुत गर्ने मेरो तीव्र चाहना छ | उक्त प्रतियोगितामा यस विद्यालयको विर्द्यर्थीका रुपमा सहभागी भएर पुरस्कार प्राप्त गर्न सकेमा विद्यालयका लागि पनि गौरवको विषय हुने छ | त्यसैले उक्त प्रतियोगितामा सहभागी हुनका लागि विद्यालयका तर्फबाट सिफारिस गरिदिनु हुन श्रीमान समक्ष विनम्र अनुरोध गर्दछु |

  आज्ञाकारी छात्रा

   रिता थापा

    कक्षा : ८

    रोल नं. १

      भानु उच्च माध्यमिक विद्यालय,

       लक्ष्मिपुर, झापा

 

 

 

 

३. तल दिइएका विषयमा निदेदन लेख :

 

  • विद्यालयको पुस्तकालयमा नियमितरुपमा पत्रपत्रिका उपलब्ध गराईदिन अनुरोध गरि

 विद्यालयका प्रधानाध्यापकलाई निवेदन लेख |

उत्तर –

                                                मिति २०७३/ ३ /२५

श्रीमान प्रधानाध्यापक,

जनता उच्च माध्यमिक विद्यालय, भोजपुर

 विषय : पत्रपत्रिका उपलब्ध गराई पाउं |

महोदय,

प्रस्तुत विषयमा आजको युगमा पत्र पत्रिकाको ज्यादै ठुलो महत्व रहेको कुरा हामीले सुन्दै रबुज्दै आएकाछौ | पत्र पत्रिकाहरुबाट विश्वमा घटेका दैनिक घटनाहरुको जानकारी प्राप्त गर्न सकिन्छ | विद्यार्थीको बौद्धिक विकासका लागि पाठ्यपुस्तक मात्र पर्याप्त हुदैन | हामीलाई देश विदेशको ताजा घटनाहरुको जानकारी हुनु पनि त्यतिकै जरुरि छ | अब त यातायातको पनि सुविधा पनि भइसकेको यस विद्यालयमा राष्ट्रिय स्तरका पत्र पत्रिकाहरु नियमित रुपमा उपलब्ध गराई विद्यार्थीहरुमा भएको प्रतिभाको प्रस्फुटन हुने अबसर प्रदान गरिदिनु हुन विद्यार्थीको प्रतिनिधिका नाताले विनम्र अनुरोध गर्दछु |

    आज्ञाकारी छात्र

     रमेश कार्की

      कक्षा ; ९

      रोल नं. ५

       जनता उच्च माध्यमिक विद्यालय

 विद्यालयले गरिब तथा जेहेनदार विद्यार्थीलाई प्रदान गर्ने छात्रवृत्ति आफुले पाउन अनुरोध गरी आफ्नो विद्यालयका प्रधानाध्यापकलाई निवेदन लेख |

 

                                                मिति २०७३/ ४/ ५

श्रीमान प्रधानाध्यापक,

देवी उच्च माध्यमिक विद्यालय

दमक, झापा

     विषय : गरिब तथा जेहेनदार छात्रवृत्ति पाऊँ

महोदय,

        बिनम्र निवेदन यो पेश गर्दछु की यस विद्यालयमा अध्ययनरत विद्यार्थीहरुले यही २०७३ / ४ / १० / गते भित्र गरिब तथा जेहेनदार छात्रवृत्ति लागि विद्यालयमा निवेदन आह्वान गरेकाले मैले पनि यो निवेदन दिएको छु |

म यस विद्यालयको एक मिहेनेती, जेहेनदार तथा  नियमित छात्र हुँ | मेरो घरको आर्थिक अवस्था एकदमै कमजोर छ | दिनरात मेहेनेत गर्दा पनि घरमा बिहान बेलुका खानाको धेरै दुख छ | मलाई नियमित रुपमा किताब, कापी जुटाउन पनि सकिरहनुभएको छैन | मैले कक्षा ६मा पनि प्रथम भएर गरिब तथा जेहेनदार छात्रवृत्ति प्राप्त गरेको कुरा श्रीमानलाई अवगतै होला | अत : मेरो पढाईलाई निरन्तरता दिन गरिब तथा जेहेनदार छात्रवृत्ति पाऊँ भनी श्रीमान समक्ष विनम्र अनुरोध गर्दछु |

 

 

                                        आज्ञाकारी छात्र

                                        दमन रसाइलि

                                       कक्षा : ७

                                      रोल नं. १

देवी उच्च माध्यमिक विद्यालय दमक, झापा 

 

 

४ मिल्ने अर्थ छानेर जोडा मिलाऊ :

आगामी, विगत, अवगत, गौरव, जानकारी, इज्जत, आउंदो, बितेको, मिलनसार

उत्तर – आगामी – आउंदो

विगत – बितेको

अवगत – जानकारी

गौरव – इज्जत

५)जिल्ला + स्तरीय = ‘जिल्ला स्तरीय ‘ भए जस्तै तलका शब्दमा स्तरीय जोडेर नयाँ शब्द बनाऊ :

विद्यालय, क्षेत्र, इलाका, वार्ड, टोल

उत्तर -  विद्यालय = विद्यालय + स्तरीय = विद्यालय स्तरीय

क्षेत्र = क्षेत्र + स्तरीय = क्षेत्रस्तरीय

इलाका = इलाका + स्तरीय = इलाकास्तरीय

वार्ड = वार्ड + स्तरीय  = वार्डस्तरीय

टोल = टोल + स्तरीय = टोलस्तरीय

 ६)तलका शब्दको विपरितार्थ शब्द लेख |

आवश्यक, जेहेनदार, ठुलो, जित

उत्तर – आवश्यक –अनावश्यक

जेहेनदार  - अल्पबुद्धि

ठुलो  - सानो

जित  - हार

७)अर्थ खुल्ने गरी वाक्यमा प्रयोग गर :

प्रतियोगिता, अविस्मरणीय, अतिरिक्त, प्रथम, पुरस्कार

प्रतियोगिता = मैले जिल्लास्तरीय कविता प्रतियोगितामा भाग लिने अबसर पाए |

अविस्मरणीय = हाजिरी जफाब प्रतियोगितामा पाएको पुरस्कार मेरो लागिअविस्मरणीय रहेछ |

अतिरिक्त = विद्यालयले पढाईका साथसाथै अतिरिक्त क्रियाकलाप पनि गराउनु पर्दछ |

प्रथम = म कक्षा ६ को वार्षिक परीक्षामा प्रथम भए |

पुरस्कार = पारिजातले थुप्रै पुरस्कारहरु प्राप्त गरेकी छन् |



.

Questions and Answers

Click on the questions below to reveal the answers

0%

ASK ANY QUESTION ON निवेदन


You must login to reply

Forum Time Replies Report

क्षेमा पाउ भन्ने बारेमा


You must login to reply

क्षेमा पाउ भन्ने बारे


You must login to reply